4 uliczne potrawy, których musisz skosztować na Bali

Kulinarna scena Bali tętni życiem podobnie, jak krajobrazy tej niezwykłej wyspy. Wypełniają ją kolory, rozmaite smaki, lokalne tradycje i zwyczaje. Kuchnia balijska to kuchnia z duszą i bogatą historią. Chociaż na Bali jest wiele znakomitych restauracji najwyższej klasy, nigdy nie poznamy w pełni kuchni balijskiej, jeśli nie spróbujemy klasycznych, niedrogich, ale pysznych ulicznych potraw. Oto nasz wybór lokalnych dań, których można skosztować w przydrożnych barach i na ulicznych straganach.

Satay
Satay to w zasadzie kawałki mięsa z grilla w formie szaszłyków. Jako jeden z klasyków indonezyjskiej kuchni, satay można znaleźć w eleganckich restauracjach lub u ulicznych sprzedawców żywności. Ponieważ Indonezja jest krajem o zróżnicowanej kulturze i zwyczajach, prawie każdy region ma swój własny wariant tego dania. Balijskie satay jest jednym z najlepszych w smaku i najpopularniejszym w całej Indonezji. Mięso przeznaczone do grillowania, najczęściej wieprzowina, kurczak lub ryba jest mielone, moczone w tartym kokosie, mleku kokosowym i innych przyprawach, a następnie przed grillowaniem owijane wokół patyczków. Podczas gdy większość indonezyjskiego satay jest podawana z przyprawami, w przypadku balijskiej wersji tej potrawy dodatkowy sos jest opcjonalny. Sama marynata stanowi, bowiem doskonałe połączenie smaku słonego, słodkiego i pikantnego.

Nasi Jinggo
Wyobraźmy sobie najlepszej jakości ryż oraz mieszankę warzyw i przypraw, zapakowanych zgrabnie w liść bananowca. To właśnie jest Jinggo. Dla turystów przygotowywane są nasi jinggo w małych porcjach. W większości przypadków pyszna paczuszka zmieści się w naszej dłoni. To sprawia, że nasi jinggo jest doskonałym posiłkiem. To łatwy i niedrogi sposób na pyszne jedzenie z mnóstwem wartości odżywczych. W porównaniu do naszych rodzimych fast foodów ten balijski uliczny specjał jest niezwykle zdrowy. Turyści mogą znaleźć jinggo przy niemal każdej głównej ulicy na Bali. Sprzedawany jest w kioskach z żywnością lub prosto z zaparkowanych motocykli. To także doskonała przystawka do jajek, ryb, wołowiny, kurczaka czy owoców morza. 

Pisang Rai
Będąc rajem równikowym, Bali obfituje w owoce tropikalne, takie jak kokos i banany. A kiedy połączymy te dwa owoce, otrzymamy pisang rai. Ta balijska przekąska jest zrobiona z gotowanego banana panierowanego w mące ryżowej, a następnie w tartym kokosie. Jej miękka konsystencja ukrywa kuszący słodki, a zarazem pikantny smak. Wielu sprzedawców ulicznych oferuje dodatkowy sos zrobiony z brązowego cukru i kawałków ananasów, co czyni wrażenia kulinarne jeszcze bardziej egzotycznymi.

Rujak Bulung i Rujak Kuah Pindang
Rujak to indonezyjska sałatka owocowa z tradycyjnym sosem. Istnieje wiele odmian rujak w całej Indonezji, ale balijska wersja tej potrawy jest chyba najbardziej zaskakująca. Pokrojone w mniejsze cząstki owoce tropikalne polewane są na Bali sosem z dodatkiem tuńczyka! Tak powstaje Rujak Kuah Pindang. Jeżeli do tego dodamy świeże wodorosty, otrzymamy Rujak Bulung. Niezwykłe połączenie słodkich owoców i rybnego smaku jest wbrew pozorom bardzo dobre. Warto się przełamać i spróbować tego wyjątkowego dania.

Kuchnia indonezyjska z pewnością odbiega od naszych europejskich doświadczeń kulinarnych. To zupełnie inne produkty, przyprawy i odmienne podejście do łączenia smaków. Jednak to balijskiej kuchni warto podejść, jak do niezwykłej przygody i na każdym jej etapie dawać się zaskakiwać, będąc otwartym na nowe doświadczenia. 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 654 165

E-mail: kontakt@wyciag-balucianka.pl

Wybierasz się do Indonezji? Pomożemy wybrać Ci najpiękniejsze miejsca, doradzimy o czym należy pamiętać przed wyjazdem oraz przybliżymy tajniki indonezyjskiej kuchni i kultury. Zapraszamy! :)

wczasy bali