Lokalne przysmaki Indonezyjczyków

Każdy kraj słynie z jakiejś potrawy, z czymś konkretnym się kojarzy jeśli myślimy o jego kuchni. Na przykład jeśli mówimy o Polsce to większość osób myśli o pierogach, bigosie, czy też o kluskach śląskich. Z Włochami kojarzą nam się takie potrawy jak spaghetti czy też pizza, a z Francją croissanty, żabie udka i ser pleśniowy. Co natomiast kojarzy nam się z Indonezją? Jakie smaki i zapachy przychodzą nam na myśl? Z jakich potraw słynie Indonezja? 

Bakso
Bakso to wołowe pulpeciki pływające w rosole. To danie z gatunku tych które zaczynają smakować dopiero za drugim razem, na początku mogą wydawać się dziwne - ich tekstura jest trochę gumowata. Poza mięsnymi kulkami w rosole może pływać makaron, tofu, pangsit – czyli chrupiące pierożki podobne do chińskich oraz różne inne warzywa i dodatki. Najlepsze w tym daniu jest to, że komponuje się je samemu. Wygląda to tak, że podchodzi się do wózka sprzedawcy, dostaje miseczkę i wrzuca się do niej wszystko to, na co akurat mamy ochotę. Całość zalewamy rosołem – i danie gotowe. Na sam koniec całość przyprawia się jednym z trzech sosów: kecapem nie mylić jednak z keczupem. Kecap to gęsty sos sojowy. Drugi to saus tomat – czyli sos pomidorowy, a trzeci to ostry sos chili.

Soto
Soto to kolejne danie które jest rodzajem rosołu – ayam z kurczka, daging z wołowiny. W Soto znajdziemy oprócz rosołu i plasterków mięsa również ryż – co dla nas może być dość niespotykane oraz jajko na twardo i kiełki. Zupę przyprawiamy sambalem (czyli sosem chilli), a także sokiem z limonki.

Lalapan
Pod nazwą Lalapan kryje się smażony na głębokim tłuszczu kawałek mięsa (tutaj tak jak poprzednio: ayam – kurczak, bebek – kaczka, burung dara – gołąb), ryby (zazwyczaj lele, lub sumy). Jest też wersja tego dania wegetariańska tak zwana tempeh w której znajduje się sprasowana sfermentowana soja która wyglądem może przypominać blok chałwy. Lalapan praktycznie wszędzie w Indonezji wygląda tak samo. Mięso serwuje się z sambalem, kilkoma świeżymi gałązkami indonezyjskiej odmiany bazylii, dwoma grubymi plastrami zielonego ogórka i kawałkiem liścia surowej białej kapusty. Do tego biały ryż. Lalapan również je się palcami (pamiętajmy o tym, że Indonezja to kraj głównie muzułmański więc wyłącznie palcami prawej ręki – lewa według wierzeń muzułmańskich jest ręką nieczystą). 

Satay
Satay to po prostu taki mięsny szaszłyk – kawałki mięsa nadziane na długi patyk oraz upieczone następnie na ruszcie. Najpopularniejsze w Indonezji wersje to sate ayam (czyli szaszłyk z mięsa z kurczaka) i sate kambing (zrobiony z męsa kozy), ale spotkać, rzadziej ale jednak można również satay z królika lub koniny. Danie to jest wyjątkowe jednak nie ze względu na mięso, czy sposób podania, wyjątkowe jest tu połączenie mięsa z sosem z orzeszków ziemnych. Kombinacja wręcz genialna, myślę że ma wielu zwolenników i jest to rzecz którą zdecydowanie warto skosztować będąc w Indonezji. 

Nasi Goreng
Nasi Goreng to po prostu - smażony ryż – często serwowany z kurczakiem, bez kurczaka, z owocami morza, z dodatkiem przeróżnych warzyw, ale też papai, chili, czosnku, czy na przyklad jajka. Wersji tego dania jest naprawdę wiele, jak to się mówi tyle ile kucharzy tyle sposobów przyrządzania. Jako turysta dostaniesz do tego dania łyżkę, ale mieszkańcy Indonezji jedzą palcami prosto z papierowych talerzyków, tak podobno najlepiej smakuje.

Nasi Padang
Nasi Padang jest to jedno z najbardziej popularnych dań w Indonezji, czyli bardzo aromatyczna mieszanka ryżu wraz z sosem ze świeżej pasty curry oraz mleczka kokosowego. Całość doprawiona jest korzeniem galangal, liśćmi limonki kaffir, czosnkiem, szalotką, a także całą gamą ziół. Nasi Padang podawana jest z przeróżnymi dodatkami – na przykład mięsem, rybą, czy też warzywami. Danie to wywodzi się z Padang w zachodniej Sumatrze i często jest serwowane z tak popularnym w Indonezji talerzykiem ryżu.

Rawon
Rawon jest to zupa zrobiona z wołowiny oraz czarnych orzeszków keluak (w smaku przypominają czekoladę ale są bardziej orzechowe) z dodatkiem przypraw. Zupa ta ma bardzo intensywny smak i jest często podawana z ryżem, sosem sambal i sokiem z limonki.Danie jest niezwykle sycące, pyszne i aromatyczne - mocno wybrzmiewają w niej również przyprawy - z których jak wiadomo Indonezja słynie na całym świecie. Jest ot jedna z ciekawszych zup jakie będziecie mieli okazje skosztować będąc w Indonezji.

 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 654 165

E-mail: kontakt@wyciag-balucianka.pl

Wybierasz się do Indonezji? Pomożemy wybrać Ci najpiękniejsze miejsca, doradzimy o czym należy pamiętać przed wyjazdem oraz przybliżymy tajniki indonezyjskiej kuchni i kultury. Zapraszamy! :)

wczasy bali