6 lokalnych napojów, które kochają Indonezyjczycy

Indonezyjskie potrawy zyskują ogromną popularność w Azji i na świecie. Cieszą się też sporym uznaniem zagranicznych turystów przyjeżdżających do Indonezji. Często zapomina się jednak o odświeżających lokalnych napojach o kulturowym wręcz znaczeniu. Towarzyszą one mieszkańcom Indonezji od dziesięcioleci, a nawet wieków. Odkryjmy, więc lokalne napoje, które goszczą na stole każdego przeciętnego Indonezyjczyka.

Bajigur
Bajigur jest tradycyjnym gorącym napojem, pochodzącym ze wschodniej Jawy. Napój jest zrobiony z mleka kokosowego, cukru, imbiru, z dodatkiem soli, a czasem liści pandanowych lub kawy. Ten tradycyjny napój jest szczególnie popularny na wyżynach zachodniej Jawy, gdzie temperatura jest często bardzo niska, ponieważ napój, ze względu na użyte składniki ma silne właściwości rozgrzewające. Bajigur jest również spożywany, jako napój leczniczy, o którym wiadomo, że pomaga zmniejszyć bóle związane z artretyzmem, poprawia krążenie krwi i leczy dolegliwości trawienne.

Jamu
Ten tradycyjny napój ziołowy wywodzi się od starożytnych cywilizacji z Jawy. Istnieje wiele receptur dotyczących jego przyrządzania. Jego skuteczność w leczeniu różnych chorób przeszła próbę czasu, czyniąc napój powszechnie spożywanym przez mieszkańców Indonezji. Jamu można przygotować z dowolnej kombinacji naturalnych składników, od nasion, przez korzenie, kwiaty, owoce, po liście, zgodnie z przewidywanymi korzyściami dla organizmu. Dziś Jamu można nadal nabyć na tradycyjnych rynkach. Niektóre ekstrakty są wytwarzane w postaci proszku i mogą być przygotowywane w domu. Wiele indonezyjskich nowoczesnych leków również opiera się na składnikach i koncepcji Jamu.

Temulawak
Na długo przed amerykańskimi napojami bezalkoholowymi mieszkańcy archipelagu indonezyjskiego mogli cieszyć się własnym, tradycyjnym napojem gazowanym Temulawak jest wytwarzany z jawajskiego imbiru (Curcuma xanthorrhiza), rośliny kłączowej, znanej ze swoich właściwości przeciwzapalnych i moczopędnych. Ten słodki napój można nadal znaleźć w tradycyjnych restauracjach. Zwykle podawany jest z lodem, aby dodać odświeżającego efektu.

Arak Bali
Arak to tradycyjny balijski napój przyrządzany ze sfermentowanego, białego ryżu. Ten napój alkoholowy był pierwotnie stosowany do rytuałów i tradycyjnych ceremonii. Z czasem zaczął być powszechnie konsumowany i wytwarzany w nowoczesnym stylu. Dziś jest popularną pamiątką wśród międzynarodowych turystów, którzy zabierają go do swoich domów ze względu na niepowtarzalny smak i kulturowe znaczenie. Arak Bali jest również spożywany w celu rozgrzania ciała podczas chłodniejszej pogody i złagodzenia nudności.

Brem
Tradycyjny napój alkoholowy przypada do gustu miłośnikom słodkich smaków. Pierwotnie przeznaczony był do balijskich ceremonii świątynnych, często zastępując rytualną krew. Napój wytwarza się ze sfermentowanego czarnego lub białego ryżu gluturowego. Zawartość alkoholu wynosi w nim od 10-25%. 

Kawa Luwak
W czasach kolonizacji holenderskiej wielu Indonezyjczyków zmuszonych było do uprawy kawy. Nie mogli oni jednak skosztować nawet ziarenka. Pewnego dnia jeden z rolników zauważył, że odchody drapieżnika o nazwie luwak zawierają nienaruszone ziarna kawy. Sprytny rolnik zaczął przemywać i parzyć kawowe ziarna. Mało, kto zdaje sobie sprawę z tego, że kawa, którą stworzył, jest teraz bardziej ceniona, niż zwykła kawa i uważana za najdroższą kawę na świecie. Okazuje się, że proces fermentacji zachodzący wewnątrz systemu trawiennego luwaka, daje kawie pewien niepowtarzalny, lekki smak, który ma wielu amatorów.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 654 165

E-mail: kontakt@wyciag-balucianka.pl

Wybierasz się do Indonezji? Pomożemy wybrać Ci najpiękniejsze miejsca, doradzimy o czym należy pamiętać przed wyjazdem oraz przybliżymy tajniki indonezyjskiej kuchni i kultury. Zapraszamy! :)

wczasy bali